V tomto týždni (22.-26.4.) bude naše výdajné miesto otvorené len do 16:30, okrem štvrtka 25.4., kedy bude štandardná otváracia doba do 20:00. Ďakujeme za pochopenie!

Ako ušetriť za jedlo 1: Nákupy

Nechcete žiť od výplaty k výplate a premýšľate, kde ušetriť? Začať môžete pri jedle. Nebojte sa, nemusíte si nijako drasticky uťahovať opasok, stačí len múdro plánovať. Výhodou je, že hneď ako začnete o jedle trochu premýšľať, začnete pravdepodobne aj zdravšie jesť. Dôležité je, naučiť sa potraviny lacno nakupovať, správne ich skladovať a vedieť z nich múdro variť. V tejto kapitole sa najskôr pozrieme na samotný nákup.
Žena v pruhovanom tričku s účtenkou v ruke
Pohoda vašej peňaženky začína už v nákupnom košíku.

Ako nakupovať v supermarkete

Možno vám ten nadpis pripadá trochu smiešny. Na nákup v supermarkete predsa návod netreba. Lenže veľkí predajcovia investujú nemalé peniaze do behaviorálnych štúdií a analýz nákupných návykov svojich zákazníkov, vďaka ktorým vedia, ako z vašej peňaženky vyžmýkať maximum bez toho, aby ste si toho boli vedomí. Ak chcete ušetriť, musíte sa naučiť im prejsť cez rozum. Ako?

1. Zľavy si naozaj pozorne sledujte

Patríte medzi tých, ktorí nakupujú v zľavách? Rozhodujete sa podľa reklamných letákov? A viete, ako zľavy v supermarketoch fungujú? Nie každé lacné jedlo je skutočne lacné. Zľavové akcie sú klasický reklamný trik predajcov, ktorým sa vás snažia dostať do obchodu. Hneď ako vás raz majú, už vás nepustia.

Nejeden zákazník, ktorý prejde posuvnými dverami supermarketu nastavený na zľavy, do košíka impulzívne hádže všetko, na čom svieti krikľavá cenovka „zlacnené“ bez toho, aby premýšľal, či sa zľava skutočne vyplatí. Nezriedka ide o drahšie produkty, ktoré sú v akcii len naoko – často sú zlacnené len o pár korún. Priznajte si, ako často vás chytá táto zľavová mánia?

Infobox: Jedným z ďalších nie celkom kóšer trikov býva zdraženie pred zľavou. Na cenovke to vyzerá, že je produkt zlacnený o 25 %, a pritom je vlastne len na svojej pôvodnej cene. 

2. Vždy choďte na isto

Dajte si tiež pozor na premiestňovanie regálov. Manažéri takto veľmi radi „zlepšujú a zefektívňujú služby zákazníkom“, ako znie obľúbená floskula. O žiadnu službu zákazníkom im samozrejme nejde, ide im len o to, aby ste trávili medzi regálmi čo najviac času, čím sa zvyšuje šanca, že do košíka vhodíte aj tovar, ktorý ste pôvodne vôbec nehľadali.

TIP: Miesto nákupného vozíka sa chopte len košíka. Ten sa zaplní rýchlejšie a nebude vás motivovať ešte niečo prihodiť. A nechoďte nakupovať hladní. Hlad má veľké oči. 
muž s dieťaťom nakupuje jedlo v supermarkete
Cieľom manažérov supermarketov je, aby ste strávili medzi regálmi čo najviac času a nakúpili tak viac tovaru. Pripravte si preto radšej nákupný zoznam, ktorý vám pomôže nakúpiť len to, čo skutočne potrebujete.

3. Do obchodu jedine so zoznamom

Dobre zostavený, premyslený nákupný zoznam je svätý grál úsporného stravovania. Poslúži vám ako štít proti všetkým nástrahám supermarketu. Ak chodíte medzi regálmi s očami upretými na papierik alebo mobil, klesá pravdepodobnosť, že sa necháte chytiť do nastražených predajných pascí.

TIP: Kartu nechajte radšej doma. Berte si so sebou len toľko peňazí, koľko potrebujete na nákup položiek zo zoznamu. 

4. Nekupujte polotovary

Polotovary vám síce ušetria čas pri varení, cenovo však vyjdú drahšie ako všetky suroviny, ktoré na ich výrobu potrebujete. A čo sa týka kvality, spravidla nejde o nič zdravé a chutné. Ak chcete knedle, poproste babičku, nech ich navarí viac. Knedle sa dajú ľahko zamraziť. Aj vývar je lepší domáci.

Infobox: Nekupujte ani čerstvé ovocie a zeleninu mimo sezóny. Nielen, že paradajky a jahody v zime chutia ako blato, navyše stoja aj dvakrát toľko, ako v lete. Mimochodom, balené ovocie býva drahšie (a navyše je neekologické). 

5. Lacné jedlo? Nebojte sa basic značiek

Každý väčší obchodný reťazec má svoju privátnu (basic) značku výrobkov. Spravidla ide o základné potraviny, ktoré vyjdú aj o 30 % lacnejšie ako konkurenčné výrobky známych značiek. Kvalita je pritom takmer rovnaká, ak nie lepšia. Veľa vám v tomto smere napovedia spotrebiteľské testy potravín. Na internete ich nájdete mnoho.

Ako je to možné? Žiadny supermarket predsa nemá vlastnú mliekareň či pivovar. Svoje produkty si jednoducho nechávajú dodávať, a to väčšinou od tých výrobcov, ktorí u nich ponúkajú aj svoju značku. Lenže obchodné reťazce majú také silné postavenie, že si môžu pri svojich odberoch dohodnúť „dumpingové ceny“. Toto lacné jedlo sa skutočne vyplatí.

 TIP: Nezabudnite si so sebou na nákup vziať vlastnú nákupnú tašku, nech zbytočne nemíňate za igelitky

6. Upselling – nebezpečenstvo číhajúce pri pokladni

Viete, čo je to upselling? To je marketingový termín pre technikov, pri ktorých sa vám ako zákazníkom ponúka ďalší a ďalší tovar navyše. Jednu ich podobu vídate pri státí v rade k pokladnici. Tradične má podobu mraziaceho boxu s nanukmi a sladkými nápojmi či malého regála so sladkosťami priamo nad pojazdným pásom.

Obchodníci totiž dobre vedia, aké otravné je státie v rade. Človek sa ľahko nechá zlákať na nejakú odmenu za to, že má nákup úspešne za sebou.

Infobox: Sledujte najspodnejšie poschodia regálov. To, čo obchodníci chcú najviac predávať (na čom majú najväčšiu maržu), nájdete vždy v úrovni očí. Dole často schovávajú ukryté poklady. 

7. Raz za mesiac vynechajte nákup a dojedzte zvyšky

Už máte nutkanie zasa vyraziť na nákup, pretože vám dochádza chlieb alebo banány? Skúste sa prekonať a počkať, až sa zoznam ešte trošku rozrastie. Pootvárajte všetky zásuvky a skrinky. Uvidíte, že v nich nájdete dostatok surovín hneď na niekoľko jedál.

TIP: Urobte si rodinný rozpočet, nech viete, koľko peňazí si za jedlo môžete dovoliť minúť
Moderná kuchyňa s mozaikovou stenou a dverami
Potraviny, ktoré potrebujete mať v kuchyni poruke, si môžete prehľadne usporiadať do regála.

8. Nakupujte do zásoby

Ak sa vám podarí nájsť trvanlivý tovar v naozaj výhodnej akcii, nebojte sa urobiť si zásoby. Rovnako môžete siahnuť po väčšom balení. To vás totiž v prepočte vyjde o 15 – 25 % lacnejšie.

Ale pozor, nakupovať vo veľkom sa vyplatí iba vtedy, ak máte možnosť potraviny správne skladovať, nech vám zásoby zemiakov zbytočne nevyklíčia a do ryže sa nepustia mole. Ak máte pivnicu, špajzu alebo pokojne aj garáž, postavte si v nej jeden lacný policový regál, ktorý si vyhradíte na jedlo. Na konzervy a menšie balenia si vyhraďte skladacie prepravky. Správnemu skladovaniu jedla sa ale budeme podrobne venovať až nabudúce.

TIP: Prepočítajte si cenu za mernú jednotku. Niektoré produkty sa zdajú na prvý pohľad ako super výhodná kúpa, ako si všimnete, že miesto jedného kila je v balení len 900 g.


V ďalšom článku sa dozviete, ako ušetriť na jedle pri varení.


Zdroj fotografií: Depositphotos.com, BazárovéRegály.sk

Nejnovější články